Gott nytt år

Jag tänkte ta och önska er alla ett gott nytt år redan nu och som man säger i Tyskland "guten Rutsch", alltså "rutscha" in bra i det nya året ikväll!

Kl 14:30 ska jag till frissan och sminkas och få håret fixat (testar frisör för bröllopet, that's why). Efter det ska jag ännu förbereda en liten grej till efterrätten ikväll och vid åttatiden bär det av till vår vän Tobi, som kockar för oss alla. Vi blir antagligen sju personer. Jag ska förstås ta med min nya stolthet, kameran, så ni får se foton sen.

Have fun!


weheartit.com

day 14 - a memory

Det var början av oktober 2004. Det hade varit en regnig och grå dag. Jag hade en flyg- och en tågresa bakom mig och var rätt trött. En sur och otrevlig konduktör hade fått mig att springa från en vagn till en annan med allt mitt pick och pack i Hamburg. Det fanns ingen information i tåget om vilken tågstation man närmade sig men efter en titt på klockan konstaterade jag att vi borde anlända till Göttingen inom de kommande minuterna.

På tågstation väntade min tutor - som jag aldrig ännu sett - på mig. Det var halv tolv på natten och rätt mörkt. Efter några minuter hittade vi varande och hon och hennes pojkvän körde mig till det som skulle vara mitt hem under de kommade 9 månaderna (ja egentligen två år, men det visste jag inte då). På vägen dit pekade de i något skede till höger och sa "där är centrum". Jaha. Bra att veta.

Efter att vi hade tagit fel våning i huset med studerandebostäderna hittade vi äntligen rätt våning (skönt - den riktiga våningen verkade något mer sympatisk) och rätt rum, 213! Min tutor gav mig nyckeln och jag öppnade dörren: åsynen av vittvittvitt och sjukhusstämning samt tunga, fula, bruna gardiner väntade mig. Herregud. Min tutor tackade för sig och berättade att hon följande morgon skulle åka till Frankrike men att vi gärna kunde träffas om två veckor. Jag undrade i all tysthet om det inte fanns några förutsättningar alls för att bli tutor, sade godnatt och gick och lade mig i min sjukhusvita säng.

Följande morgon sken solen och jag traskade iväg till en butik i närheten för att köpa frukost. Tilbaka "hemma" träffade jag några andra som bodde i samma hus som jag. Jag ringde en bekant som bodde i närheten som kom och visade mig centrum och annat viktigt jag behövde veta.

Under de följande dagarna skulle jag komma att lära känna vänner från alla världens hörn: Japan, Belgien, Portugal, Spanien, USA, Ungarn, Hawaii osv. Nio fantastiska månader väntade på mig. Att de skulle förlängas till två år kunde ingen ana då. Once in a lifetime!


Så här kul såg huset ut!


Och så här såg mitt rum ut efter ca ett år då jag hade varit vid IKEA, trotsat det sjukhusvita tillräckligt länge och kastat ut de fulbruna gardinerna.

Bröllopstårtor

Hur söta och roliga är inte de här bröllopstårtorna?

polkadotbride.com


stylemepretty.com



bride.ca

day 13 - your hero

Jaha, det var en svår en... Jag har ingen speciell hjälte, men det finns många människor jag beundrar: de som hjälper andra, de som alltid är pigga och på gott humör, de som har nerver av stål, de som får mig att skratta i vilken situation som helst, de som har en lösning på allt.

Ja jag vet. Tråkmåns.

Shoppingfynd

Brrr vad kallt det ännu är i Oldenburg! Vi har bara tagit det lugnt de senaste dagarna: igår var vi till Bremen men jag började känna mig sjuk så vi blev inte där så länge. Som tur mår jag mycket bättre idag; 10 timmars sömn gör susen! Idag har vi ätit god lunch i centrum och träffade Julia och Tobi just då vi skulle betala, så det blev ännu en kopp kaffe medan de åt sin lunch.

Under de senaste dagarna har jag nog också shoppat lite. Bland annat en varm skön tröja från Promod (36,95 euro) och en kortärmad tröja från H&M som var nersatt från 29,95 euro till 15 euro Me like!


Ifall någon söker mig inom de kommande timmarna: jag är i Vapiano med goda vänner - längst till höger i hörnet med de bekväma röda sofforna. Antagligen med ett glas rödvin i handen och ett leende på läpparna.

So long!

Poacas

Här kommer receptet på poacas, ett slags turkiskt bakverk fyllt med fetaost och persilja, som jag bland annat gjorde på julafton (receptet är för ca 20 st "piroger"):

150 ml naturjoghurt
150 ml olja (olivolja går också bra)
150 ml mjölk
vetemjöl
1 påse torrjäst
250 g fetaost
ca 30 g slätbladig persilja
1 äggvita
1-2 äggulor
sesam, svart kummin



Blanda mjölet med torrjästen. Mät först upp ca 4-5 dl mjöl och blanda med jästen. Värm joghurten och mjölken till ca 42 grader och häll över mjölblandningen. Blanda i oljan. Tillägg mjöl och knåda degen. Som min svärmor säger så ska degen kännas som en örsnibb, då har man tagit tillräckligt mjöl. Ni får prova er fram. Låt degen stå och jäsa 1 timme.

Sätt ugnen på 170 grader. Hacka persiljan (observera att det faktiskt måste vara slätbladig persilja, med den vanliga blir det inte gott!) och blanda med fetosten så att det blir en slät "kräm".

Ta en bit av degen och tryck ut den så att du har en liten "plätt" som är ett par millimeter tjock och ungefär lika stor som handflatan. Lägg ca 1 tsk av fetaostkrämen på ena halvan av degen och vik över den andra halvan så att det blir till en slags fullmåne. Pensla med äggula och strö på sesam och svart kummin. Grädda i 170 grader ca 40 minuter.

Voilà!

day 12 - what's in your bag

Det här hittar man just nu i min väska:
- nycklar
- plånbok
- mobiltelefon
- näsdukar
- varma läderhandskar
- handkräm
- make up (täckstift och kajal)
- Airwaves mints
- spegel och borste
- penna
- lapp med tid till nästa besök i nagelstudion
- usb-sticka

Julafton 2010

Oh vilken skön julafton det blev! Eftersom alla vägar var så otroligt hala fick Besim ledigt redan igår - underbart! Jag svettades med att göra mitt livs första nötstek i ugnen, men med tanke på att det var min första blev den faktiskt riktigt bra. Till lunch blev det en lätt soppa och sedan blev det julmiddag med steken och alla möjliga anda godheter. Ungefär så här såg vårt julbord ut (morotslådan saknas här ännu):

Efter middagen öppnade vi alla fina klappar: förutom plattången (som ännu är på posten på väg hit) fick jag av Besim Dan Browns bok "Den förlorade symbolen" och parfymen Boss Orange. Av mina föräldrar fick vi bland annat en fin kobok, bordduk, serviettringar och en smörkniv.

Sedan blev det Forrest Gump på teve, choklad och varma strumpor. På kvällen blev det en cider och ett glas vin i centrum på tuman hand. Skönt!

Julkrans




day 11 - your weekend plans

Well, jag tänkte vara riktigt originell den här helgen och fira jul...! Vem hade trott det?! Skämt åsido: det ska förhoppningsvis bli en skön helg i julens tecken. Efter att min älskade Besim kommit hem vid middagstider på julafton så ska vi fira på tumanhand och äta gott.

Det här står på menyn på julafton:
Morotslåda
Rödbetssallad
Kallrökt lax
Nötstek
Klöße (ett slags tyska potatisbollar) och rödkål
Poaca (turkiska bakverk fyllda med fetaost och persilja)
och annat smått och gott som till exempel oliver och ostspett

Det blir alltså en rätt internationell jul med tanke på maten!

Morotslådan är redan förberedd och väntar i frysen på sin tur att hoppa in i ugnen:


För resten av helgen har vi faktiskt inte ännu planerat något speciellt; det ska bara bli skönt att ha lite kvalitetstid med varandra! Från och med julafton har vi en dryg vecka semester tillsammans - underbart!

day 10 - what you wore today

Idag har jag varit på lunch med en bekant, lyckats halka på snön (läs: isen) och slå svanskotan och nu ska jag snart och fixa mina naglar för jul och nyår. Så här ser jag ut idag:


Lila topp: H&M
Kofta: Promod
Jeans: The Sting
Halskedja: Hothoops.de

day 09 - something you're proud of

Det finns säkert mycket man kan vara stolt över, men jag är speciellt stolt över att jag vågade ta steget att flytta till Tyskland. Jag är stolt över att framgångsrikt ha byggt upp en tillvaro här, med en lägenhet jag trivs i, en sambo (och framtida äkta man) jag älskar över allt på jorden, vänner jag helst av allt skulle vilja krama varje dag och ett jobb jag har en möjlighet att utvecklas i. Ja en tillvaro jag trivs med helt enkelt. Det är jag stolt över.

weheartit.com


Beautiful blogger award

Marie som skriver så fint har gett mig en "Beautiful Blogger Award". Tack för det! När man fått denna award så ska man kopiera och klistra in bilden, länka till den som nominerat en, berätta sju saker om sig själv, och sist nominera sju andra som man tycker förtjänar awarden.

Sju saker om mig:
1. Jag sover helst i sidoläge, på vänster sida
2. Om jag inte får frukost är dagen förstörd
3. Jag får lätt beslutsångest
4. Jag tycker inte att gult är fult
5. Fingerfood vario på restaurant Zocalo är min favorit "gå-ut-och-äta-maträtt"
6. Jag tycker att det är otroligt tråkigt att vattna blommor
7. Shiraz är min favorit vad gäller rödvin

Dessa sju bloggar har enligt mig förtjänat en award:
Emelie Ohlsson - för att hennes foton är så underbart vackra!
Linda - för att hon snart ska bli mamma och skriver vackra texter med djupa tankar om livet
Garderobsgrubbel - för att hon är så otroligt duktig!
Ina Karlsson - för att hon är pilot! Hur coolt är inte det?!
Frida Linnman - för att jag gillar hennes avslappnade stil att skriva om vardagen
missminttu - för att hon har en söt och knasig katt!
du fehlst - för att hon har ett distansförhållande och jag känner igen mig i varje situation hon beskriver. Tacka gud att jag inte längre är i den situationen!

Impressions of the weekend


Min nya halskedja från hothoops.de! Blev min för 9 euro. Väldigt nöjd!


En väldigt kall söndagspromenad


Vår bröllopslokal i vinterskrud


Inne en stund för att värma oss och dricka en kaffe




Julmarknad i Oldenburg


Min vita amaryllis gör sig redo för jul

day 08 - your nicknames

Mitt riktiga namn är Charlotte, men jag har kallats för Lotte i princip hela livet. Charlotte är jag enbart på jobbet - för alla andra är jag Lotte. För min älskling är jag Löttchen, vilket inte låter särskilt charmigt, fast det egentligen är det. På tyska kan man nämligen använda så kallade förminskingsformer, vilket man ofta gör för att få namn att låta sötare, gulligare. Dessa ändelser är -chen eller -lein. En del vokaler kan ändra sig av händelsen. Därför blir Lotte alltså Löttchen.

Så det så.

day 07 - whatever is on your mind

Vet ni vad? Nu har jag semester!! S-E-M-E-S-T-E-R!!! 16 hela dagar!! Ojoj vad jag ska njuta! Under det senaste året har jag aldrig haft längre ledigt än en vecka, så ni kan ju föreställa er hur lyxigt det känns! Det ska firas jul och nyår, naglar ska fixas, hår ska färgas på nytt, frisörer för bröllopet ska testas, brudklänningar ska provas och min nya kameran ska få visa vad den går för! Dessutom väntar god mat och kvalitetstid med min älskade!

Igår kväll slog jag in de första julklapparna. Har faktiskt köpt alla nu, utom en, nämligen för min älskade. Jag hoppas att jag får någon fantastisk idé nästa vecka!




day 06 - your friends

Jag har världens bästa vänner! Vänner som varit med länge, vänner jag känt en kortare tid men redan nu hittat en plats i mitt hjärta. I Finland, i Tyskland; ja lite här och där! Ni alla präglar mitt liv, gör det roligt, spännande och givande! Ni vet vem ni är - tack för att ni är världens bästa!

weheartit.com

day 05 - a kiss










weheartit.com

I proudly present...

... MY BRAND NEW CANON EOS 500D!!!! Jag kunde inte låta bli! Egentligen hade jag planerat att köpa en 1000D, men jag blev så fascinerad av min kollegas 500D att jag inte kunde sluta tänka på den. Då jag idag dessutom såg att 500D var nersatt i priset så att skillnaden till 1000D enbart var 70 euro kunde jag inte låta bli längre!!

Välkommen i familjen!!!


Canon EOS 500D

Ni kanske i förra inlägget undrade vad det var jag hade lånat från jobbet och vad det var jag skulle syssla med resten av dagen. Nu är det så att jag har gått och blivit kär! Det var kärlek vid första ögonkastet. Jag vet att det enbart blir en kort affär, men en intensiv sådan! Jag har nämligen fått låna en Canon EOS 500D av min kollega. Jag funderar ju på att eventuellt köpa en 1000D men var inte ännu säker på om jag ska köpa den. Därför fick jag den stora stora äran att låna min kollegas (eller egentligen vår avdelnings) kamera i ett par dagar. Gud vad den är bra!

Den är ju absolut några klasser bättre än 1000D, men åtminstone får man en liten uppfattning om hur det är att fota med en sådan kamera. Underbart! Här är några foton:





day 04 - someone's wardrobe you want to steal

Nu blir det dags för den fjärde frågan på listan, nämligen vems garderob jag gärna skulle vilja stjäla... Det är verkligen ingen lätt fråga, men om jag måste bestämma mig för någon får det bli Eva Longoria. Alltid lika stilig, både privat och på röda mattan!






okmagazine.com, hotbrandclub.com, chicstories.com, denomblog.com, lovelovemedo.com, dailymail.co.uk, mystyle.com, fabsugar.com.au

Nespresso Variations 2010

Nespressos vintervariationer är tre espressosorter i smakerna karamell, vanilj och mandel. Jag var lite skeptisk i början, men alla tre smakar faktiskt riktigt gott. Naturligtvis är vanilj-, mandel- eller karamellsmaken inte så stark, men doften är underbar och kaffet har en lätt vintermysig smak! Passa på medan de ännu finns att få - limited edition-varning!


day 03 - a trip

Den viktigaste resan i mitt liv so far var nog resan till Göttingen, Tyskland i oktober 2004. Jag åkte dit ensam under studierna för att tillbringa 9 månader i utbyte vid universitetet i Göttingen. I ett nötskal hade jag ett alldeles underbart år som förlängdes till två fantastiska år! Jag lärde inte enbart känna vänner från hela världen utan dessutom min älskade Besim.



Göttingen är en alldeles underbar, mellanstor stad i mitten av Tyskland med ett mysigt centrum med ett vackert rådshus.


Göttingen är väl känt för sitt universitet: man säger ofta att Göttingen inte har ett universitet, utan att staden är ett universitet. Göttingen har ca 120.000 invånare, varav ca 30.000 studerande!


Det här är statyn Gänseliesel (gåsflickan) som befinner sig i centrum av Göttingen och är ett av stadens kännetecken. Samtidigt är det en av de vanligaste mötesplatserna i Göttingen. Det finns en tradition att  doktoranderna efter sin examen klättrar upp på statyn, kysser den och lämnar kvar några blommor.

Bildkällor: http://wwwuser.gwdg.de, http://www.eon-mitte.com, www.unicp.de, wikpedia.de

Brudbuketter

Nu har vi bestämt färgtemat för bröllopet. Det kommer att bli rätt somrigt och färgerna känns faktiskt helt rätt för ett augustibröllop! Nu kan vi alltså så småningom börja fundera på vilka blommor vi vill ha som dekoration och samtidigt naturligtvis hur brudbuketten ska se ut. Herregud, det finns så många fina att man blir mer än snurrig!


















Bildkällor: fowglovesflowers.com, weddingdresses4you.com, shoponline2011.com, stylemepretty.com, brendasweddingblog.com, weddingflowers.livejournal.com,

day 02 - something that makes you laugh

Det finns mycket som får mig att skratta. Till exempel det här:

Friends - en av de roligaste TV-serierna EVER! Här med bloopers, säsong 6! Bäst!

day 01- introduce yourself

Nu drar jag igång med listan. Först ut: lite info om mig själv.

Jag är en finlandssvensk tjej, ursprungligen från Helsingforstrakterna. Under mina studier tillbringade jag två utbytesår i Tyskland, där jag träffade min pojkvän och framtida man. Efter några om och men flyttade jag tillbaka till Tyskland i december 2007 och har bott där sedan dess. Jobbar gör jag i ett Bachelorprogram vid universitetet där vi bor.

Jag gillar: ljumma sommarkvällar, kramar av goda vänner, rödvin, att köra cabriolet, mintchoklad, chaite, ärliga människor, fina foton, folk som bjuder på sig själv, historier som får en att skratta tårar (min kära T, jag saknar dig och dina roliga historier redan nu!), castingshower, god mat, fjärilar i magen, lösgodis.

Jag ogillar: oärliga människor, kalla fötter, böckling, att inte få min vilja igenom, att folk man tycker så mycket om att det gör ont måste flytta bort, att misslyckas med ett recept, att komma för sent, att vara ensam, att vara tvungen att ta kål på en spindel utan manlig support, söndriga naglar.

Listan

Nu har jag bestämt mig: den här listan ska jag ta tag i under de kommande dagarna. Den är lånad av http://marrebarre.blogg.se/. Jag kommer att svara på frågorna lite nu och då, men inte varje dag! Tror jag.

day 01 - introduce yourself
day 02 - something that makes you laugh
day 03 - a trip
day 04 - someone's wardrobe you want to steal
day 05 - a kiss
day 06 - your friends
day 07 - whatever is on your mind
day 08 - your nicknames
day 09 - something you're proud of
day 10 - what you wore today
day 11 - your weekend plans
day 12 - what's in your bag
day 13 - your hero
day 14 - a memory
day 15 - your favorite blog
day 16 - the perfect day
day 17 - the boy of your dreams
day 18 - something you regret
day 19 - your favorite dress
day 20 - a picture you can't take your eyes off
day 21 - your day
day 22 - another memory
day 23 - someone beautiful
day 24 - your dreams
day 25 - something that makes you angry
day 26 - your favorite song
day 27 - what you wore to a party
day 28 - someone sweet
day 29 - a movie
day 30 - a book
2010-12-06 @ 16:29:0

Helgen

Efter att ha tillbringat en fredagkväll med egentid har det varit en mycket skön helg. Även om det har varit kallt och snöat och även om jag har haft våta fötter pga. mina idiotiska stövlar. Helgen har gått i god mats och bästa vänners sällskap. Igår blev det först en sväng till min hatpub (men med rätt sällskap var den inte så tokig den heller), en ljummen glögg på julmarknaden och sen till Loft där vi lyckades få typ stans sista bord - det är helt otroligt hur mycket folk som rörs på stan nu före julen!! Man borde reservera bord varje helg! Nu har jag nyss varit på gymmet, ska snart hoppa i duschen och sedan väntar lite söndagslyx vid Vapiano.

Här är några bilder från de senaste dagarna:

Mandariner och nötter i en glasskål skapar adventsstämning:


Nya knoppar på orkidén som inte blommat sedan ett år! Du där i mitten - you can do it! Yes you can!


2.12.2010

6:30 RRRRRRRRRRRIIIIIIIIIINGGGGGGGGGG!!!!!
6:32 Brödet i brödrosten, godmorgon Besim
6:35 Dusch, ljuva dusch
6:45 Fönar håret, drar på mig nytvättade mörkblå jeans, en lila topp och en vam beige kofta
6:55 Nyheter & frukost
7:45 Ingen is på bilfönstren! Hurra!
7:50 Lyfter pengar på vägen till jobbet.
8:00 Godmorgon jobbet!
8:26 Två små chokladbitar - "stulna" av en kollega! Vardagslyx!
9:36 Det är alldeles vitt ute!?! Hade inte ens märkt att det snöade även om jag sitter i sjätte våningen vid ett fönster...
12:15 Lunch!
12:30 Herregud, vi har glömt en kollegas födelsedag!
12:45 Springer till butiken på campus för att köpa ett födelsedagskort och ett lite lyxigare chaite som present
13:00 Back to work
15:55 Packar mina grejer och säger slut för idag tack för idag.
16:01 Borstar bort snön från bilen
16:10 Winter wonderland!
16: 18 Hemma!
16:40 Tittar på bröllopsvideor på stylemepretty och får en ny småmysig idé för bröllopet som jag direkt mejlar vidare åt vår bröllopsplanerare.
17:30 Slänger ihop lite potatis, små kalkonkorvar och champinjoner till en pyttipanna enligt principen man tager vad man haver.
18:00 Stryker och väntar på min älskling.
18:30 Besim kommer hem.
19:00 Till matbutiken. Hela Oldenburg ligger under ett snötäcke. Det blev vinter fort!
20:45 Hem och titta på Popstars, njuta av en varm kakao och några andra godheter.

Imorgon har jag LEDIGT!!!

Sommaren som gick.

Bland utkasten på min blogg hittade jag ett inlägg om sommaren 2010. Så här skrev jag:

Ljumma sommarkvällar på kultursommarens sköna konserter i gott sällskap; varma, soliga dagar i ny trevlig byrå; nya utmaningar; fruktbulgur; nya vänner och bekanta; att svettas på gym i 35 graders hetta för att sedan ta en iskall dusch; klänningar och kjola; köra cabriolet med hög musik; jordgubbar och körsbär; nytvättade fönster, en alldeles för god pizza alldeles för sent på kvällen.

När jag läser detta slungas jag tillbaka till just den känslan jag upplevde då jag skrev det halva inlägget. Jag befinner mig mitt i en ljuv och ljummen sommarnatt, omringad av goda vänner, skratt, kramar och tygghet. Vilken underbar sommar det var, vilka underbara människor vi lärde känna, vad underbart roligt vi hade! Sommar, kom fort igen!

Converse forever...

... även på bröllop! Älskar den här bilden! Coola bestmen!

Bildkälla: brendasweddingblog.com

Ladda ner en gratis bloggdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!