Rabarber-äppelmarmelad

Igår kväll fick jag för mig att laga marmelad av rabarbern som låg i kylskåpet efter att jag inte hann laga rabarberkaka till lördagkväll. Rabarber-äppelmarmelad blev det. Riktigt gott faktiskt. Här är receptet:

550 g rabarber (obs! Vikt efter att rabarbern har skalats)
550 g äppel (obs! Vikt efter att äpplena har skalats, kärnats ur osv.)
1/2 tsk kanel
1 vaniljstång
500 g syltsocker

Tvätta, skala och kärna ur frukten och skär den i små bitar. Skär upp vaniljstången, skrapa ur fröna och blanda både stången och fröna med äppel- och rabarberblandningen, kanelen och sockret. Låt stå och dra i 1-2 timmar, till exempel i en kastrull.

Koka upp blandningen och låt stormkoka i ca 5 minuter. När marmeladen är färdig (gör marmeladprovet för att ta reda på om den har kokat tillräckligt länge: ta lite av massan på en sked och lägg på en kall tallrik. Om massan stelnar och inte rinner är marmeladen färdig) fylls marmeladen i marmeladburkar. Låt burkarna stå upp och ned de första fem minuterna. Låt dem svalna lite innan du ställer dem i kylskåpet. Man får ca 4-6 burkar beroende på storlek. Det är bra att låta burkarna stå i ca 100 grader i ugnen just innan man kokar marmeladen. Då steriliseras de och är dessutom varma så att de inte spricker när man fyller i den varma marmeladen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


En gratisdesign av:

jennyjanssons.com
Ladda ner en gratis bloggdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!