Guten Rutsch!

På tyska önskar man "guten Rutsch" för nyårsafton, alltså att man ska "rutscha" bra in i det nya året. Så det önskar jag er alla!

Ikväll blir det som sagt Raclette hemma hos oss och vi är just nu mitt uppe i förberedelserna.

Här är en del av det som ska dekorera bordet ikväll; det blir inte överdrivet mycket dekoration eftersom raclette-grillen och alla skålar med ingredienser kommer att ta en hel del utrymme.



Pinjenötterna är de första som får göra entré på matbordet, i en espressokopp! ;)


Heute Abend ist Raclette angesagt bei der deutsch-türkisch-finnlandschwedischen Familie! Guten Rutsch!


One Night in Cologne

Det som räddar min besvikelse över att T & K inte kommer till Oldenburg över nyår är att Besim har en fortbildning i Köln den 14 januari och jag åker med. Det blir en natt i Köln från den 13 till den 14 januari, alltså fredag till lördag. Om allt går som planerat får jag en heldag med världens bästa i Köln på lördagen medan min man är på fortbildningen.

Behöver jag säga att jag ser fram emot det?!


google

Am 13./14. Januar geht's für 1,5 Tage nach Köln, um gute Freunde zu treffen, die ihren geplanten Besuch in OL über Silvester leider absagen mussten.

Mål för 2012

Löften för nya år gillar jag inte, men man kan ju i alla fall sätta upp några mål för sig själv. Följande mål har jag satt upp för det nya året:
  • Börja fotografera i RAW istället för JPEG
  • Äta mer frukt och grönsaker (same old story)
  • återuppta att gå på träning minst 3 ggr i veckan - beach 2012 närmare sig och det bara måste bli mer disciplin på den här tjejen nu!

Ja jag tycker att det räcker... ;) För övrigt hoppas jag på många fina helger med och hos vänner, ett par resor, en varm och skön sommar och förstås att vi alla får vara friska.


H&M sommaren 2012

Igår damp H&M's sommarkatalog ner i vår brevlåda! Det känns alltid lite roligare att få sommarkatalogen i december än att få vinterkatalogen mitt i sommaren...

En hel del snygga grejer har de i alla fall, både i modeväg och för hemmet. Det verkar i alla fall bli en rätt så färgstark vår och sommar - mycket går i pink, gult och orange till exempel!

 

 








hm.com


Den 28 december 2011

Här är det fortfarande milt och inget vinterväder i sikte. Om det hålls så här under hela vintern så är det ju helt okej, men hujedamej om vintern kommer sent och vi har snö ända in i april istället...!

Det är ganska mycket vi har fått gjort igår och idag. Bland annat har vi köpt en tavla för trappuppgången och hängt upp den, gömt alla kablar och sladdar från teven bakom golvlisterna, fått upp de första spot-lamporna i vitrinskåpen, köpt en ny bordduk för nyårsafton osv. Dessutom var vi idag till Volkswagen och tittade på ny bil åt mig. I juli ger jag tillbaka min Peugeot 207 CC som jag leasat de senaste 2,5 åren. Nu blir det högst antaligen dags för en splitterny VW Polo.


Raclette

I år står min man och jag för nyårsfirandet. Som det ser ut nu blir vi allt som allt 8 personer. Efter många om och men, gamla och nya recept, bra och dåliga idéer har jag nu så gott som bestämt mig för att det får bli raclette. Med raclette är det inte så mycket att förbereda, jag har mer tid för gästerna och alla kan äta det som de tycker mest om. Dessutom kan man äta lite i gången; om någon blir hungrig senare igen är det bara att fortsätta.

Här några idéer på ingredienser för racletten:

- Nötkött, kycklingkött i tunntunna skivor
- Halloumiost
- Racletteost (förstås!)
- Räkor
- Chorizo?
- Tomat, gurka, majs, inlagd gurka, champinjoner, lök
- Fetaost
- Potatis

Som dipp tänkte jag till exempel avocadodipp, sour cream och dipp med honung och senap. Kanske en bulgursallad till det.

Flera idéer - anyone?



Det blir inte alltid som man tänkt sig...

Det blir inte alltid som man tänkt sig. Våra bästa vänner kommer inte till oss på nyåret, även om det var planerat så. Jag är mer än besviken och har ärligt talat ingen lust alls mera att överhuvudtaget fira nyår.

Julafton 2011

Här kommer lite bilder från julafton 2012. Det var inte mycket till julstämning vi hade det här året, vilket säkert också till en del beror på att vi hade +11 grader...

Så här har jag dukat vårt matbord julfärdigt här hemma (observera vår fina lastminute-bordduk från IKEA):


Fina jultulpaner som vi fick av mina föräldrar:


På kvällen bar det av till Sandra och Kristian på julmiddag. Så här fint hade de dukat:


Killarna sker upp gåsen:


Knödlarna kokar:

För övrigt innehöll kvällen en halv gås på golvet, en sås-mjöl-pudding och en sås på bordduken. Hysteriska skratt. Den här julen glömmer vi väl inte i första taget...

Listen

Lite mysig lugn musik passande till julen.


God jul!

Bara en dryg dag kvar till julafton nu! Till alla som kanske redan är på resande fot eller mitt uppe i julstädningen önskar jag redan nu en riktigt god jul med god mat, familj, vänner och avslappnande dagar! Merry Christmas! Frohe Weihnachten!



Semester!

Mitt skrivbord på jobbet är rent och städat som aldrig förr och nu har jag 12 dagar semester!!!!!!!!

Det firar vi med ett glas vin och en liten happy dance!

google

12 Tage Urlaub! Juhuuu!

Julens matplaner 2011

Julafton
Lunch: Något enkelt och lätt (as in light) på tumanhand
Middag: Gåsmiddag hos vänner


google

Juldagen
Lunch: Något enkelt på tumanhand
Middag: Skandinaviskt inspirerat julbord med internationella/turkiska inslag hos oss tillsammans med vänner. Kallrökt lax, köttbullar, kanske en kalkonstek eller rostbiff, morotslåda, rödbetssallad, ostbricka, turkiska poaca osv.


google

Julannandag
Lunch: Rester från juldagen
Middag: Raclettemiddag hos och med vänner

google

Som ni ser så är vi alltså bjudna på middag både på julafton och på julannandag. På juldagen står vi för middagen. Det ska bli kul det här!

Ny gryta

Let me introduce to you: vår nya gryta från Silit! Eller ny och ny - vi hade ingen alls tidigare... Tack mamma och pappa!



smidt24.de

Snö!

Imorse när vi steg upp var marken vit! Det hade snöat lite lätt under natten och det fortsatte medan jag körde till jobbet. Stora tjocka flingor. Jag hade lust att ta med mig alla kolleger ut och göra en liten happy dance, och det borde jag verkligen ha gjort - vid 10-tiden var all snö nämligen försvunnen igen. Snö och +5 grader passar liksom inte helt ihop... Det var en kort vinter. Men den var fin så länge den varade!



google

2011: Året som (nästan) gått

Så småningom närmar sig året sitt slut; det blir dags för en tillbakablick på året som nästan gått.

Vi flyttade till ett hus med egen trädgård, carport och mycket utrymme. Under sommarens varmaste dagar.




Vi gifte oss en perfekt augustidag. Tack än en gång till er alla som var med - you made our day!



Vi firade två andra pars fina bröllop. Ett i Finland och ett i Tyskland.


weheartit

Vi var med om både Lifestyle shooting en varm majdag och After Weddding shooting en vacker höstdag i oktober.



© Lutz Karau

Vi gick en danskurs för bröllopet.



Finland vann ishockey-VM. Vem hade trott något annat liksom?! Jag hurrade ensam i ett annars bara fullt Strohhalm.


google

Jag upptäckte min passion för fotografering med min nya Canon EOS 500D.



Schlosshöfe öppnade i mars. Roligt med tanke på alla nya butiker och shoppingmöjligheter med tak över huvudet. Tråkigt med tanke på att invigningen betydde att en kär vän skulle flytta bort. Mission completed, off to new shores liksom.



Vi var på Jan Delay-konsert en kylig januarikväll.


www.hamburg-web.de

Vi åkte två gånger till Turkiet: Till Istanbul med en massa vänner och till Side på tumanhand.



2011 var nog ett väldigt väldigt fint år! Jag ser fram emot 2012 och hoppas att det blir lika bra!

Kycklinggratäng med dijonsenap

Den här krämiga kycklinggrytan med god smak av dijonsenap lagade jag första gången idag och den blev verkligen riktigt god! Om ni tycker om dijonsenap och vill prova ett nytt recept, tycker jag absolut att ni ska laga den här - till exempel under mellandagarna då ni inte orkar se julmaten mera... ;)

4 st kycklingbröstfiléer
smör
1 tomat
1 kruka basilika
3-4 msk dijonsenap
2 dl vispgrädde
2 vitlöksklyftor
2 dl creme fraiche
salt, peppar
2 dl riven ost

1. Sätt ugnen på 200 grader. Putsa kycklingfiléerna och banka ut dem försiktigt om de är ojämna. Stek i smör så att de får en fin yta.

2. Skiva tomaten tunt. Lägg filéerna i en ugnsfast form och lägg på tomaterna. Str över den hackade basilikan.

3. Blanda dijonsenapen med grädden och pressa i vitlöken. Blanda med crème fraiche. Salta och peppra. Häll över kycklingen och strö över ost. Gratinera i 20-25 minuter.

Voilà!

(Receptet kommer från tasteline.se)

Heute haben wir ein neues Rezept ausprobiert, was richtig gut geschmeckt hat. Mit Hähnchen, Tomaten, Basilikum, Creme fraiche, Dijonsenf usw.

Granen

För ett par dagar sedan köpte vi årets julgran. Vi bestämde oss för en mindre version i kruka detta år; lite nytt plus att den kanske (?) inte tappar så mycket barr och inte blir alldeles för stor i vardagsrummet.





Drömmen om en vit jul

Die Hoffnung stirbt zuletzt, heter det på tyska - alltså att man hoppas på något in i det sista. Men nu börjar nog hoppet om en vit jul detta år bli mer och mer orealistisk... Bara regn och plusgrader i sikte de kommande dagarna... Men kanske det hinner ändra ännu?


Weiße Weihnachten wird es dieses Jahr wohl nicht geben...

David Pfeffer: I'm Here

Ta-daa! Nu är David Pfeffers, vinnaren av tyska X-Factor, första låt även online på YouTube! Enjoy!


Resor 2011

Det börjar bli dags för en tillbakablick på årets resor. Det blev nog en och annan rolig resa!

Istanbul
Först ut 2011 var en resa jag inte kommer att glömma i första taget, nämligen vår stadssemester i Istanbul i april tillsammans med fem goda vänner. Efter fem dagar med fullt program var vi trötta men väldigt väldigt lyckliga. Denna resa skulle jag göra om när som helst!








Finland
Följande resa gick av stapeln i juni och innehöll besök hos familj och vänner samt - inte minst - en god väns bröllop. Hett var det och lite tid hade vi, men fina dagar tillbringade vi i olika gamla hemknutar!





Köln
I juli bar det av till Köln för att krama på en saknad vän! Både Bonn, Köln och snygga fyrverkerier fyllde helgen! Inte många bilder jag har att bjuda på dock - jag ville inte bära på kameran i ett proppfullt Köln under showen...




Norderney
I september väntade vår första resa som gifta. Den bar av till Norderney tillsammans med två goda vänner. Fantastiskt väder med sol första dagen, regn och rusk andra dagen. Men roligt hade vi det anyway. Och jag sprang omkring med kameran i högsta hugg.



Side
Solsemestern 2011! Väldigt spontan, men väldigt väldigt välbehövd efter både flytt och bröllop. En vecka på tumanhand med sol, god mat och ljumma kvällar! Underbart!






Mönchengladbach
Sista resan 2011 gick till Mönchengladbach för att hälsa på goda vänner. Kallt var det, men roligt hade vi det. Outletshopping och julmarknad präglade helgen. Tyvärr kan jag inte bjuda på foton från den här resan eftersom kameran blev hemma.

Får se vad 2012 bjuder på i reseväg!

Eine Zusammenfassung der Reisen 2011 - mal schauen, was 2012 reisetechnisch zu bieten hat!


Home is where the story begins


Ram

En sådan här ram skulle vara kul att ha - med plats för en hel massa foton!


impressionen.de

Picasso goes IKEA

Under helgen bets vi igen av inredningsflugan och lyckades komma lite närmare målet att ha vårt nya hem helt och hållet färdigt senast till nyårsafton. Efter en sväng till IKEA blev det lite ditt och datt, bland annat även en stilren Picasso-tavla som nu hänger glatt ovanför glasplattan i golvet i övre våningen:


ikea.com

Julklappsverkstad

Så här såg det ut hos igår på eftermiddagen. Det börjar bli dags att slå in julklapparna. Och japp, jag är sent ute i år igen med tanke på att en del klappar ännu ska resa med posten... Some things never change...



PS. Ni var ju väldigt dåliga på att kommentera i förra inlägget - om någon vill komma ut ur gömman ännu så är den mer än välkommen! Men Maria, tack för kommentaren och roligt att du har hittat hit! Visst kommer jag ihåg dig! :)

Vem är ni?

Vem är ni som tittar in här på bloggen? Fredagen till ära tycker jag att ni alla skulle kunna ta och lämna en liten hälsning i kommentarsfältet! Det spelar ingen roll om ni är in här varje dag, bara nu och då eller om ni är här för första gången. Berätta vem ni är!


Väggdekoration

Den här snygga och annorlunda väggdekorationen hittade jag nyss i en online-shop. För 49,95 EUR blir den din. Vill ha!



http://www.impressionen.de/

X-Factor Tyskland

Japp, det är nästan så man skäms, men jag fastnar för alla möjliga musik-castingshower som går på tyska teven och det senaste programmet var X-Factor. Det är andra året för tyska X-Factor och kvaliteten är ännu verkligen hög.

Anyway, igår gick finalen av stapeln och - hör och häpna - rätt man vann, nämligen polisen David Pfeffer! Ett stort HURRAAAA på den!

Här kan ni höra vinnarsången, I'm here.


©VOX (källa: google)

Glad självständighetsdag!

Även här tänder vi två ljus för Finland ikväll - glad självständighetsdag!



Heute ist nicht nur Nikolaus, sondern auch Finnlands Nationalfeiertag. Wir sagen herzlichen Glückwunsch zum 94. Geburtstag und zünden zwei Kerzen an!

Geronimo & Domino

Två sånger som för tillfället får mig att vrida upp volymen på bilradion och skutta omkring lite - och dessutom rimmar de nästan på varandra - är:

Aura Dione: Geronimo


Jessie J: Domino

Pics från julmarknaden








The Most Powerful Images of 2011

Mettes blogg hittade jag nyss en länk till årets mest kraftfulla bilder. Enjoy!


Shoppinginspiration

13 arbetsdagar kvar till semestern! Men ännu ingen som helst snö i sikte... Här följer i vilket fall som helst lite inspiration för kommande shoppingturer:














stylefruits.de

Noch 13 Arbeitstage bis zum Urlaub! Passend dazu ein paar Inspirationen für die nächste Shoppingtour...

Shoppinginspiration

13 arbetsdagar kvar till semestern! Men ännu ingen som helst snö i sikte... Här följer i vilket fall som helst lite inspiration för kommande shoppingturer:














stylefruits.de

Noch 13 Arbeitstage bis zum Urlaub! Passend dazu ein paar Inspirationen für die nächste Shoppingtour...

Andra advent 2011

Efter en skön och nästan regnfri dag, en promenad på julmarknaden och en sväng till kusten var det skönt att komma hem igen och tände det andra adventsljuset.

Snart bär det iväg till Vapiano på en värmande soppa.




Lördag

Well well well, skulle Duffy sjunga... Så småningom börjar jag de facto vakna till liv igen. De senaste dagarnas 12-13-timmars arbetsdagar tärde verkligen på krafterna efter en annars också tung vecka. Men efter en tio timmars natt, en lugn dag på stan och två timmars slöande på soffan börjar det gå lite bättre.

Tyvärr har vi riktigt oktoberväder idag: 5-6 grader och ösregn med jämna mellanrum. Snö, när kommer du?!

Dessutom jag jag köpt (aka fått, hihi) en ny vinterjacka idag - den borde hålla både torr och varm! Jippi! :) Den ska snart testas då vi hoppeligen vågar oss på en runda till julmarknaden. Här två bilder från förra årets marknad.




Khujo dunjacka

Jag har ju varit på jakt efter en ny snygg dunjacka en tid nu, men det är lättare sagt än gjort att hitta en som både är snygg och varm. Den får inte vara för lång men förstås inte heller för kort; inte för bred, inte för smal. You get it... Den här snyggingen från märket Khujo hittade jag på nätet för någon tid sedan, men den är slutsåld precis överallt. Why oh why?!


zalando.de

Exhausted

Ungefär så här känner jag mig just nu. 12 timmars arbetsdag bakom mig, 13 timmars arbetsdag framför mig...

Over and out.


google

December

December. Årets sista månad. Årets festligaste månad (bortsett från augusti det här året då, tihi!).

I december har jag inte så många arbetsdagar kvar till semestern. Jag har tänkt ta ledigt från och med den 22 december för att hinna fixa i ordning allt för julen. Jag har tänkt gå på julmarknader så mycket jag hinner, fotografera juldetaljer och den första snön (för den kommer väl snart?), fira en vacker jul med några vänner, fira ett fint nyår med god mat, skratt och ännu flera vänner.

December. Another year has (almost) gone by.


Ladda ner en gratis bloggdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!