Between the worlds

Vem hade trott att jag en dag skulle flytta till Tyskland för att stanna då jag den där gråa, kalla oktoberdagen för sex år sedan lämnade Finland, min familj och mina vänner, ja min säkra tillvaro för att tillbringa ett år i en främmande tysk stad med främmande människor. Utbyte. Erasmus. Med tårar i ögonen, saknad i hjärtat och oro över vad som komma skall bet jag ihop och åkte iväg.
Jag kom till en stad och en tillvaro som fascinerade mig från början till slut. Det året skulle komma att förändra min tillvaro för alltid. För att jag träffade underbara människor från världens alla hörn: Portugal, Spanien, Italien, USA, Japan, Hawai - you name ist. För att jag träffade min bättre hälft. För att jag alltid kommer att tänka tillbaka på året med ett leende på läpparna. Det var det bästa året i mitt liv. I alla fall hittills.

Ett år blev två och efter enbart några månader tillbaka i Finland fattade jag beslutet: Jag vill tillbaka. Jag måste tillbaka. Hur glad jag än var över att återigen få tillbringa mer tid med familj och vänner var det något som saknades. Jag var omringad av de mest underbara människorna men kände mig ändå ensam. Distansförhållandet höll på att ta kål på mig. Jag lyssnade på mitt hjärta. Visste att det var rätt beslut.

På annandag jul 2007 bar det av. Tillbaka. Inte till samma stad. Men hem. Till ett fortfarande främmande hem. Hem till min kärlek. Tillbaka till en trygg famn. Aldrig har jag känt mig så säker, så trygg, så lycklig.Jag har aldrig ångrat mitt beslut. Aldrig. Jag får vara med den jag älskar mest, i ett land där jag trivs. Jag saknar den skandinaviska sommaren, javisst. Jag saknar midsommar, lucia och första maj. Jag saknar att inte kunna vara med på födelsedagar, förlovningsfester, ja till och med begravningar. För att inte tala om hur jag saknar familj och vänner. Att se mina brorsbarn växa upp. Men samtidigt är Tyskland mitt hem. Mitt andra hemland och mitt nuvarande hem. Home is where your heart's at, heter det. Halva mitt hjärta är i Finland, andra halvan i Tyskland.

Men har det egentligen någon betydelse? Jag profiterar av båda länderna, kulturerna, språken. Min familj och mina riktiga vänner väntar, även om jag inte har varit i Finland på mer än ett år. Jag hoppas att de förstår. Jag hoppas att de alltid orkar vänta. Jag är tacksam att jag har er!

Jag är ingen Englishman in New York, men en finlandssvensk i Tyskland som hoppas ha hittat sin plats i livet.

Bildkälla: weheartit

It's getting hot in here

Hur vet man att det är sommar?

1. öppna fönster och ventilatorer till trots är det så hett på jobbet att man inte kan tänka och det känns som om hjärnan smultit och runnit bort

2. biltermometern visar 37 grader och växeln är så het att man helst skulle vilja köra hem utan att växla en enda gång

3. det är för varmt att köra cabriolet

4. trots att det är måndag skippar man gympasset

5. man lyssnar för första gången igen på den återkommande tyska sommarplågan 36 Grad:Tack Solen och Värmen att ni äntligen hittat hit! Även om jag pustar på jobbet är jag glad att ni ler när jag stiger upp på morgonen och ler när jag kommer ut från jobbet på kvällen!

Fotbollssöndag

Igår kväll blev det baren med B och en kille vi träffat på gymmet. Jag hade egentligen ställt in mig på en relativt lugn kväll men det var riktigt trevligt sällskap så det blev lite längre än planerat. Men kul var det!

Imorse vaknade vi - trots allt pigga - upp till ett underbart väder: den här söndagen har nog varit årets hittills varmaste dag - runt 30 grader och en stekande het sol! Härligt! Dagen har gått i fotbollens tecken: Tyskland spelade mot England och jag var helt övertygad om att det skulle bli tyskarnas sista match men de vann 4-1! Helt otroligt!! Vi såg matchen hos några bekanta, åt muffins som innehöll mer choklad än vad choklad innehåller, skrattade och hade hur kul som helst!

Bruschetta

Här kommer ett av mina favoritrecept för snabba och goda snacks när man har gäster, nämligen bruschetta.

Det här behöver man:

1-2 batonger (får gärna vara en dag gamla)
1 kg tomater
1 kruka basilika
4 vitlöksklyftor
3 lökar
Olivolja
Salt
PepparHacka tomaterna och löken. Blanda med tre pressade vitlöksklyftor. Krydda med mycket salt och peppar och låt dra en stund. Fyll på med olivolja.

Skär batongen i skivor, pensla dem med olivolja och gnid in dem med den sista vitlöksklyftan. Lägg batongskivorna (obs! enbart brödet - inte tomatblandningen) i ugnen (200°) för ca 8 minuter tills de fått lite färg. Hacka basilikan och lägg till tomatblandningen. Fördela blandningen på batongskivorna och servera!

Det går bra att förbereda tomatblandningen ett par timmar i förväg och sedan fylla på med basilika samt lägga brödet i ugnen just innan gästerna kommer. Lägg på tomatblandningen först i sista sekunden eftersom brödet annars drar i sig så mycket vätska att det blir mjukt och inte smakar gott längre. Det lönar sig att istället fylla på allt eftersom.

Drömmar

Jag drömmer mig bort, längtar och fantiserar om ljusa färger, slott, vatten, vackra trädgårdar, sol och sommar, men inser att det inte tar länge innan vi blir tvugna att börja planera, fundera och fatta beslut på allvar och övergå från drömmar till verkligheten som förhoppningsvis förvandlas till en drömlik verklighet.

Idag fick vi dessutom våra ringar - de blev otroligt bra!

Det känns underbart, härligt och pirrigt men samtidigt helt overkligt.


weheartit.com

Fotbollsfeber

Igår kväll spelade Tyskland som sagt sin första match i fotbolls-VM och vann 4-0 mot Australien. Tyskland befann sig i fotbollsfeber redan innan VM började, så ni kan tänka er hur det är nu...

Då det senaste världsmästerskapet i fotboll hölls i Tyskland 2006 utvecklade tyskarna för första gången någonsin en positiv nationalkänsla - stämningen i Tyskland var ofattbart positiv och tyskarna var för första gången genuint stolta över att vara just tyskar. Det var en varm, solig och framför allt magisk sommar, som fortfarande går under namnet Sommermärchen (sommarsaga) och som ska beskriva just den där otroliga känslan då ett helt land för första gången någonsin känner nationell stolthet.

Redan för 3-4 veckor sedan började man se de första bilarna köra omkring med tyska flaggor. I dagsläge finns det otroliga mängder prylar, särskilt för bilarna. Det senaste skriket är en liten halvstrumpa i tysklands färger som man klär över baksidan av sidospeglarna.

bloglovin

Följ min blogg med bloglovin

Berlin

Nu har vi kommit tillbaka från Berlin - det var en fartfylld, underbar helg med gamla goda minnen och härliga vänner! På fredagkväll blev det lite sightseeing (Reichstag, Brandenburger Tor osv.), god pizza och Strawberry Colada med B och S. På lördag blev det lunch med G från USA som jag lärde känna i Göttingen och som jag inte har sett på fem år men som av ett tillfälle råkade vara i Berlin just den här helgen. Lördagen fortsatte med underbart sommarväder, sightseeing (bl.a. Eastside Gallery och stadsdelen Friedrichshain), strandbar, födelsedagsfirande och meningsskiljaktigheter (ja, S, det skulle du inte ha trott!) mellan bilförare och poliser. Bättre än på teve.

Det har alltså varit härliga, varma, somriga dagar med underbart sällskap!


Hurghada

Här kommer nu äntligen de första fotona från vår resa till Hurghada. Tyvärr hann jag inte lägga upp dem tidigare eftersom vi har varit på jakt efter något mycket speciellt med B hela dagen idag och just kommit hem.

Vi hade i alla fall en alldeles underbar resa - sommar, sol och strand! Det var på många sätt en mycket lyckad resa!Ladda ner en gratis bloggdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!