j'adore!

 
 

Storm!

Igår hade vi besök av något som lär ha varit den hårdaste stormen i norra Tyskland på 20 år. Så kändes det också; det var nästan så att vi alla höll på att blåsa bort under dagens lopp. Man hörde nyheter om att hustak flugit ner, bilar blivit under träd osv. osv. Med jämna mellanrum hörde man sirener av brandbilar och ambulanser. Det var nästan så att jag höll för ögonen då jag kom hem - rädd vad som skulle vänta på oss i vår trädgård (grannars hustak? Utemöbler?) - men vi hade tur, allt var som vanligt. Puh! Idag har stormen avtagit en hel del, det värsta lär väl ska vara över nu.
 
Bildkälla: nwzonline.de
 
 

Helgen

En skön helg ligger bakom oss. Det har faktiskt inte hänt särskilt mycket, men vi har verkligen njutit av fina dagar. Efter en rätt kaotisk och hektisk arbetsdag unnade jag mig på fredag kväll två (!) donuts från en ny butik medan vi tittade på The Voice of Germany. De bara slank ner och jag hade inte ens en gnutta dåligt samvete. Så det så.
 
 
Donut "Istanbul" till vänster, "London" till höger. 
 
I ett senare skede kommer jag väl knappt att tro på det själv, men på lördag hade vi 19-20 grader och sol. Vi drack eftermiddagskaffe på en uteservering. Den 26 oktober...! Lite shopping och en riktigt trevlig kväll på Strohhalm förgyllde dessutom lördagen.
 
Söndagen tillbringade vi med att undra om vädret har fått höstinfluensa: Det gick från sol till storm till ösregn i flera omgångar under dagens lopp. Så istället bakade vi en plommonkaka och åkte till vår gudson och hans föräldrar där vi åt gott, byggde höga legotorn, skrattade och hade det bra. 
 
En lång arbetsvecka väntar på mig; det blir jobb hela lördagen också.
 

Träning vecka 43

 
Måndag
Så här fullt har gymmet inte varit sedan alla nyårslöfte i början av året. Hujedamej! Det blev inget löp- eller cykelpass för mig inte; istället hann jag med ALLA övningar på min måndagsplan, hurra!
Armar: Bicepscurls (20 kg), tricepspress (22,5 kg)
Rygg: Latsdrag till bröst (40 kg)
Bröst: Sned bänkpress (10 kg), klassisk bänkpress (level 9), bröstflyes (20 kg)
Mage: Situps (200 klassiska + 2*40 sneda crunches), hängande benlyft (2*15)
 
Onsdag
30 min löppass (4 km, 370 kcal)
Axlar: Axelpress (20 kg), hantellyft åt sidan (2,5 kg)
Rygg: Latsdrag bakom huvudet (40 kg)
Mage: Situps (2*100 klassiska, 2*40 sneda crunches)
 
Torsdag
Mage: Sidoplankan (3*12)
Armar: Dips på stol (3*15)
 
Söndag
Mage: Sidoplankan (3*12)
 
Pinterest
 
 
 

Trevlig helg!

 

Plommonkaka med strössel

Den här goda plommonkakan bakade jag för ett par söndagar sedan, gott gott!
 
Deg:
1 påse torrjäst
500 g vetemjöl
75 g socker
100 g smör
250 ml mjölk
1 ägg
ca 1 kg plommon
 
Strössel:
200 g mjöl
150 g socker
150 g smör
 
 
Blanda jästen med mjölet, sockret och ägget. Smält smöret och värm upp mjölken i det varma smöret alldeles kort. Blanda med mjölblandningen och knåda tills degen släpper från kanten. Låt jäsa ca 1 timme.

Blanda ihop strössel och låt det vila i kylskåpet en stund. Halvera plommonen.
 
Rulla ut degen på en smörad plåt. Lägg på plommonen. Strö över strösslet. Grädda i 180° ca 45 minuter.
 
Guten Appetit!
 

23 oktober 2013

Här har vi haft 18-19 grader de senaste dagarna - det är ju nästan för bra för att vara sant! Jag har plockat fram läderjackan och mina tunnare tunikor igen. Om hösten alltid vore så här fin, solig och varm skulle jag kunna stå ut med den länge. 
 
För övrigt är det final countdown som gäller tills min B börjar jobba i Dortmund. Just nu känns det verkligen tungt att komma att vara ensam under vardagarna under den mörkaste årstiden. Det får bara bli mera jobb och fler träningspass för att inte ha tid att fundera så mycket!
 
 
 


Helgen

"Fix und fertig" aka helt slutkörd är jag efter helgen. Inom knappt 30 timmar blev det Oldenburg - Hagen - Mönchengladbach - Krefeld - Mönchengladbach - Dortmund - Oldenburg, delvis med två bilar:
 
 
Efter att ha skrivit under hyresavtalet för Bs möblerade lägenhet i Hagen körde vi vidare till våra goda vänner i Mönchengladbach där vi åt och pratade en stund. Lördagen började vi med ett soligt besök (nästan 20 grader!) i våra vänners kommande hus. Därfifrån körde vi 30 km vidare för att hämta Bs nya bil - med den körde vi tillbaka till Mönchengladbach för att våra vänner skulle få se den. Därifrån bar det med två bilar vidare till Dortmund till några bekanta som köpte Bs gamla bil. Efter att ha ätit, skrattat och träffat två nya "Dortmundare" bar det av hemåt. Jösses vad slut jag var då jag kom hem. Det blev bara soffan och The Voice för hela slanten resten av kvällen.
 

Träning vecka 42

Ja, jag är verkligen inte stolt över den sista "tränings"veckan - det har varit så ofattbart stressigt att jag knappt hunnit med något alls. Det får bli bättre bullar bara jag hinner!
 
Måndag:
15 min cykelpass (8,1 km)
Armar: Bicepscurls (20 kg), tricepspress (22,5 kg)
Rygg: Rodd (level 6), latsdrag till bröst (40 kg)
Bröst: Bröstflyes (20 kg)
Mage: Situps (200 klassiska + 2*40 sneda crunches)
 
Onsdag:
Armar: Biceps med hantlar (3*20), triceps över huvudet (3*20)
 

18 oktober 2013

Suck pust och stön, säger jag bara. Jag har alldeles för mycket att göra just nu - zu viel um die Ohren, som tyskarna säger. Inte bara stressigt på jobbet utan även alldeles för mycket grejer att ta hand om privat.
 
Idag susar vi iväg till Nordrhein-Westfalen direkt efter jobbet: Först till Hagen för att skriva under Bs hyreskontrakt för en möblerad lägenhet, sedan vidare till Mönchengladbach. Om allt går bra får vi äntligenäntligenäntligen krama om hela familjen H ikväll. Imorgon på förmiddagen åker vi sedan vidare till Krefeld där vi får hämta Bs nya bil. Han sover ju knappt mer på nätterna, haha.
 
Ja och efter att vi har fått bilen kör vi tillbaka till Dortmund - jag med Golfen och B med sin nya Audi. En av Bs vänner köper nämligen Golfen, så den lämnar vi hos honom i Dortmund innan vi kör vidare hem till good old Oldenburg.
 
Och de kommande veckorna blir knappast mycket lugnare. Jag ser rynkorna växa i ansiktet.
 
 
 

Friends

Efter att på helgen rätt spontan träffat en gammal vän som jag inte sett på över två år, får jag den här veckan njuta av att finaste Tina är på besök i Oldenburg. I och för sig inte hos oss utan hos sin syster, men ett par gånger hinner vi träffas. Ett år sedan sist! Tidigare bodde hon i Oldenburg och vi var väldigt väldigt goda vänner - oj hjälp vad hon saknas här alltså. Oavsett hur länge vi inte har setts, känns det alltid som om det hade varit igår. Vi är helt på samma våglängd, vi två!
 
Igår kväll körde jag - nästan med ögonen i kors efter en lång arbetsdag - till Westerstede för att hälsa på henne. Det bjöds på god Käsespätzle till kvällsmat - japp, den låg som en klump i magen hela kvällen... Och imorgon kväll får jag förhoppningsvis tillbringa hela kvällen med henne, om allt går vägen.
 
Süße, ich habe dich ganz doll lieb!
 
Den här bilden passar bara för bra, hihi!
Bildkälla: Weheartit
 
 
 

Flowers - Blumen - Blommor

Antagligen den sista omgången rosor för det här året.
 
 
 
 
 
 

Pumpabröd

Efter den smärre olyckan med bilen och ett väldigt irriterande brev gällande min ansökan om tyskt medborgarskap (den tyska byråkratin känner inga gränser, tro mig!) bakade jag mest hela helgen; två pumpabröd och en plommonkaka. I kombination med lördagkvällen då jag hade väldigt roligt med vänner och dessutom rätt spontant äntligen träffade en gammal vän jag inte sett sedan vårt bröllop, hjälpte det bra mot frustrationen!
 
Jag bjuder nu på brödreceptet - väldigt gott och enkelt!
 
200 g pumpa (helst hokkaido, enbart fruktköttet)
ca 300 ml mjölk
1 paket torrjäst
1 msk socker
1 tsk salt
500 g vetemjöl
40 g smör
 
 
Skär pumpan i bitar och koka den mjuk i 150 ml mjölk. Det tar ca 10-15 minuter. Mosa pumpan som när man gör potatismos. Låt svalna en stund. 
 
Blanda mjölet med jästen. Tillägg socker och salt. Rör ner pumparöran i mjölblandningen. Smält smöret och blanda i degen. Värm ca 150 ml mjölk (eller mera, beror lite på) tills det är ljummet och rör ner i degen. Knåda alltsammans tills degen är smidig, fin och lossnar från kanten. Låt jäsa ca 1 timme.
 
Knåda degen en gång till och lägg den i en smörad brödform. Låt jäsa ca 20 minuter. Värm ugnen till 220 grader.
 
Grädda i nedre delen av ugnen ca 45-50 minuter.
 
 
 
 

Träning vecka 41

Måndag:
15 min löppass (2,1 km, 189 kcal)
Armar: Bicepscurls (20 kg), tricepspress (22,5 kg)
Rygg: Rodd (level 6)
Bröst: Klassisk bänkpress (level 9)
Mage: Situps (200 klassiska + 2*40 sneda crunches)
 
Onsdag:
15 min löppass (2,1 km, 188 kcal)
Axlar: Axelpress, hantellyft åt sidan (2,5 kg)
Rygg: Latsdrag bakom huvudet (40 kg)
Mage: Situps (2*100 klassiska, 2*40 sneda crunches)
 
Fredag:
Armar: Biceps med hantlar (3*20) 
 
Söndag:
Mage: Plankan (2 min)
 
Bästa träningscitatet ever...!
 

Den sista nyckelpigan

Den här lilla nyckelpigan passade alldeles utmärkt för några första försök med mitt nya objektiv. Stackarn verkade smått sömnig och trög, det kan man ju förstå så här på höstkvisten...
 
 

Olycksfredag

Den här dagen började alldeles utmärkt. Becksvart ute, jag stiger in i bilen, backar ner från vår utfart, koncentrerar mig på om jag ser fotgängare utan reflexer eller cyklister utan ljus någonstans på den lilla vägen utanför vårt hus, och så - PANG!! Backar jag in i en bil som står parkerad vid gatan. Nu hände det som aldrig hänt mig förr. Hurra. Stor bula i min Polo, stor bula i den andra personens Audi. Toppen start på dagen.
 
Efter x antal telefonsamtal är nu allt anmält hos både polisen och försäkringen. Inom de kommande två veckorna byts bakdelen ut på min Polo. Audins skada tar min försäkring förstås hand om. Tur att man har helkasko, med en självrisk på "bara" 300 euro. 
 
Ja, den här helgen kan liksom bara bli bättre nu. 
 

Rituals

Ni får stå ut med mina makrobilder en tid nu...
 
 
 

Höst

När sommaren packat ihop sina kappsäckar och den allra första höstkänslan kryper på - ja då kan hösten faktiskt kännas riktigt mysig.
 
När solen ännu värmer lite. När de första löven blir gula. När man får klä på sig en lagom varm tröja. När man plockar fram stövlarna som man nästan glömt. När man får dricka en kopp te och tända ljus hemma. När man får glädjas åt att favoritserierna på teven börjar igen. När träningsmotivationen återinfinner sig tack vare ett svalare gym. När man dricker den första kakaon med grädde. När luften känns krispig. När sommarens minnen fortfarande känns som igår.
 
Det är dessa dagar som är höst. Skön höst. Att det även kommer regniga, ruskiga och mörka höstdagar ska vi inte tänka på nu.
 
These are the days of autumn.
 
 

Makro

Här följer två första makrofoton som jag tagit med mitt nya objektiv. Lite hösttema på dem dessutom. Det passar bra nu så här då jag konstaterade att det till och med är mörkt ännu då jag åker till jobbet.
 
 

Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM

Det är knappt så jag kan tro att det är sant, men jag har faktiskt köpt ett nytt objektiv nu. Det sista köpte jag för två år sedan...
 
Och det är inte vilket objektiv som helst, utan ett som jag har drömt om lääänge. Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS US, that is. Canons egna 100mm-makroobjektiv. Ur deras L-serie. Wenn schon, denn schon, säger tysken. Om man ska unna sig något, så ska man unna sig något bra. 
 
Det funkar lite annorlunda än mina andra objektiv, så jag blir tvungen att vänja mig först, men första intrycket är: Perfekt. Och något som kostar så mycket kan (och får) bara vara bättre än bäst.
 
Här en första bild.
 

Weekend

Helgen gick fort - på torsdag kom mina föräldrar, på fredag jobbade vi en kort dag och strosade omkring i Oldenburg på eftermiddagen, på lördag jagade vi höstrock och åt biff vid Schlachte i Bremen och på söndag hade vi besök av familjen K och åt munkar tills det nästan kom ut genom öronen.
 
Fort gick det och nu är vi mitte uppe i en normal arbetsvecka igen. Fyra veckor får jag ha min B i Oldenburg ännu.
 
 

Träning vecka 40

Måndag:
15 min löppass (1,9 km)
Armar: Bicepscurls (20 kg), tricepspress (22,5 kg)
Rygg: Rodd (level 6), latsdrag till bröst (40 kg)
Mage: Situps (200 klassiska + 2*45 sneda crunches), plankan (ca 2 minuter)
 
Onsdag:
20 min löppass (2,7 km)
Axlar: Axelpress (höjde till 20 kg), hantellyft åt sidan (2,5 kg)
Rygg: Latsdrag bakom huvudet (40 kg)
Mage: Situps (2*100 klassiska, 2*40 sneda crunches)
 
Söndag:
Ben/rumpa: Benlyft (2*15)
Mage: Plankan på raka armar med armlyft (ca 2*1 minut)
 
Bildkälla: Pinterest
 

Tag der Deutschen Einheit

Vet ni vad, imorgon har vi en ledig dag! Hurra! Den 3 oktober är nämligen tyska återföreningsdagen och helgdag i hela landet. Hurra för Tyskland liksom!
 
Ja, jag vet att ni nu alla är avundsjuka på att vi får sova längre på morgonen, dricka en extra kopp kaffe framför teven, i lugn och ro ta en promenad. Och så vidare. Sedan väntar enbart en (förhoppningsvis) kort arbetsdag på fredag. 
 
Imorgon kommer dessutom mina föräldrar till Oldenburg för några dagar, så det blir väl en hel del äventyr den här helgen. 
 
Tjolahopp.

Oktober

Solen skiner, men morgnarna börjar bli riktigt kyliga nu. Och jag som just vant mig vid min nya läderjacka!
 
Förra året i oktober hämtade vi min nya bil, firade vår gudsons dop och tog in utemöblerna. Några varma dagar med 20 grader i mitten av oktober följdes av frost i slutet av oktober.
 
För oktober det här året har vi planerat följande: 
3 oktober: Helgdag
3-7 oktober: Besök av mamma och pappa
12 oktober: Vänners invigningsfest
17-18 oktober: Kanske kanske hämta Bs nya bil
 
Dessutom kommer finaste Tina på besök till Oldenburg! Och så är det sista månaden som B ännu är hos mig i Oldenburg. Sen blir det att pendla. Buhu.
 
Bildkälla: Weheartit

Ladda ner en gratis bloggdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!